Musikutbibdning
2007-02-10

Musikutbildning med bredd
Kulturverket satsar på högskoleförberedande kurser
Lärare i sång och piano. Kajsa Bacos och Jolanta Konopnicka Johansson repeterar i Kulturverkets lokaler i Onsjö. Föreningen Kulturverket vill bredda sig och skräddarsy utbildningar för unga musiker. Bild: EMMA GUSTAFSSON

KULTUR. Kulturverket i Onsjö vill utöka sin musikutbildning. – Vi fungerar som ett komplement till den kommunala Kulturskolan men kan utveckla vår satsning på högskoleförberedande undervisning, säger Kajsa Bacos.

Den strama skolbyggnaden från 1888 har varit militärförläggning, fältsjukhus, persiennfabrik och konsthandel. Sedan slutet av 1980-talet serveras musik i föreningen Kulturverkets regi. Paret Kajsa Bacos och Ole Sand brinner för verksamheten i huset de också äger och bor i, på den luftiga övervåningen.Hela byggnaden präglas av ljus och rymd, på nedre plan fungerar en av de två skolsalarna som konsert- och repetitionslokal. Kajsa Bacos har planer också för den andra salen, med ännu fler fönster – i söder- och österläge.

– Vi hoppas få möjlighet att renovera och isolera det rummet, det är fantastiskt för konserter.

Sedan några år ges undervisning på Kulturverket, framför allt i sång, piano, gehör och musikteori. Kajsa Bacos är sångerska och pedagog och tar emot både unga och vuxna adepter. Jolanta Konopnicka Johansson har omkring 20 pianoelever, och Kulturverket har lärarresurser för undervisning i fiol, tvärflöjt och kanske ytterligare instrument i höst. Musikskolan administreras via Studieförbundet Vuxenskolan.

– Sedan i fjol har vi även tagit emot elever som förbereder sig för musikhögskolan, och den verksamheten vill vi bredda, säger Kajsa Bacos.

En av eleverna är flöjtisten Lovisa Hallander, som i en intervju i HP 27/1 berättade om sin utbildning. Hon tar flöjtlektioner för Anders Ljungar-Chapelon, professor vid musikhögskolan i Malmö, läser musikteori för Sven Ahlin och piano för Olga Gröndahl. Jolanta Konopnicka Johansson stöder Lovisa med ackompanjemang och instudering.

– På det här sättet kan eleverna få en skräddarsydd utbildning på hemmaplan, istället för att tillbringa ett eller två år på folkhögskola med allt vad det innebär av studielån och kostnader för resor, säger Kajsa Bacos.

– Halmstad får behålla unga musiker lite längre och de får fler tillfällen att framträda. Duktiga ungdomar berikar musiklivet.

Kajsa Bacos funderar på om man behöver söka ytterligare samarbetspartners som arbetar regionalt.

– Det här skulle absolut kunna ses som en regional satsning, här finns ett stort upptagningsområde. Jag tar redan idag emot sångelever från Båstad, Laholm och Malmö. Elever norr om Ängelholm och söder om Varberg har närmare till Halmstad än till Malmö och Göteborg.

Som en bonus har Kulturverkets musikskola fungerat som rena arbetsförmedlingen för musiker, i flera fall invandrare med höga kompetenser, som stått utan tjänster.

– Musikutbildningen har blivit ett sätt för dem att komma i arbete, det har senare lett dem till andra jobb som musiklärare, säger Kajsa Bacos.

Konsertsäsongen på Kulturverket har inletts med Lovisa Hallanders preparandkonsert och ett gästspel av gruppen Le Vent du Nord från Quebec. 18 mars framträder den palestinska gruppen Trio Joubran och 22 april blir det jazz med Magnus Nyström Trio.

Föreningen Kulturverket bjuder på allt från den smalaste konstmusiken till gränsöverskridande etnisk musik.

– Vi gör det andra inte gör. Jazzklubben har öppnat dörrarna för den nya jazzen och kammarmusikföreningen ger det klassiska.

Vid förra helgens konsert värmde den kanadensiska nordanvinden en stor publik i den gamla skolsalen. Det blev trångt framme vid flygeln när publiken bjöds upp till dans.

Men på sikt rymmet det gamla skolhuset åtskilliga människor i skilda verksamheter: musiker, åhörare, lärare och elever.

KARIN HOLM karin.holm@hallandsposten.se