Med Musiken som mål | Kulturverkets Musikskola

Med musiken som mål
Lovisa Hallander ger årets första konsert på Kulturverket


Lovisa Hallander repeterar på flöjten, den är japansk och av silver. "Mekaniken är öppen, det ger en bra handställning", säger Lovisa. Bild: JESPER MALMSTEN


Lovisa Hallander är uppvuxen i Halmstad. Förutom tvärflöjt spelar hon även piano. Bild: JESPER MALMSTEN

2007-01-27 00:01 MUSIK Lovisa Hallander bor på vinden i huset på Bergsgatan. Huset är gammalt och välbyggt och Lovisa kan repetera utan att någon blir störd. För övar, det gör hon. I vår söker flöjtisten in till musikhögskolan.
Ett led i Lovisa Hallanders förberedelser inför antagningsproven är helgens konsert på Kulturverket iOnsjö. Tillsammans med pianisten Jolanta Konopnicka Johansson framför hon verk av bland andra Mozart och Devienne. Programmet är detsamma som vid proven och sammansatt av Lovisas flöjtlärare.

– Han har valt ett brett konsertprogram med en japansk tonsättare, ett orientaliskt stycke och prov på klassicismen, berättar Lovisa i föräldrahemmet vid Galgbergets fot.

Hon tog studenten i somras och har sedan dess studerat musik enligt en egenkomponerad plan.

– Jag hade tänkt söka folkhögskolor men fick istället hjälp av Kajsa Bacos på Kulturverket. Nu läser jag musikteori där för Sven Ahlin, piano för Olga Gröndahl i Gullbrandstorp och flöjt för Anders Ljungar-Chapelon, professor vid musikhögskolan i Malmö.

Musiken har präglat Lovisas liv, hon har spelat piano och tvärflöjt sedan hon var liten. Pianot kom först, i vardagsrummet stod farfars flygel och den spelade Lovisa och hennes systrar på. Flöjten valde Lovisa efter en prova på-dag på Kulturskolan.

Hur länge har du velat bli musiker?

– Ganska länge. Trots det valde jag det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet för att få en bra utbildning. Det enda jag inte fick var estetisk verksamhet, men jag spelade instrument på fritiden. Min pianolärare Olga har inspirerat mig mycket, hon har lärt mig att tycka om den klassiska musiken.

Kommer du från en musikalisk familj?

– Pappa har spelat piano och sjunger i kör, han är mycket musikintresserad. Mina båda systrar spelade länge piano men har lämnat det.

Vilket är ditt mål?

– Först ska jag komma in på musikhögskolan, jag söker musikerprogrammet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kanske kommer jag därefter att studera utomlands. Målet är en kammar- eller symfoniorkester.

Vid söndagens konsert, som Lovisa själv arrangerar som ett led i preparandutbildningen, framför hon Andante i C-dur av Mozart, Flöjtkonsert nr 7 av Devienne, A la Kasbah! av Georges och Mei av Fukushima.

Varje dag repeterar hon på inrådan av sin lärare hela programmet utan avbrott.

– Han säger att det är viktigt att öva sig på verkligheten. I dag har jag till exempel tränat realistiskt inför antagningsproven. Jag värmde upp och satte mig sedan att vänta, precis som det går till.

Lovisa vet, för hon sökte redan förra våren, samtidigt som hon gick sista terminen på Kattegatt.

– Det är inte konstigt att jag inte kom in då, jag hade alldeles för mycket att göra. Nu kan jag koncentrera mig på musiken.

KARIN HOLM karin.holm@hallandsposten.se